Het doel: je loopt voor mensen zoals Michel, Henriëtte en Sergej
Kiezen voor het goede
Dat is Run for Hope. Je rent om hoop door te geven. Mannen en vrouwen bij De Hoop ontvangen hulp om los te komen van een verslaving of psychische problemen. Maar dat is niet het einddoel: het is pas het begin. Want daarna begint de grootste uitdaging. Elke dag kiezen om niet terug te vallen in oud gedrag. Kiezen voor het goede.
Projectleider Michel tijdens Run for Hope |
De doelen: dagbesteding en noodfonds
Samen zetten we ons in voor dagbesteding van cliënten bij De Hoop! Het is ontzettend belangrijk dat zij weer ritme, structuur en zelfvertrouwen krijgen. Met elkaar geven we het zetje, zodat ze terugkeren in de maatschappij! Met het overige geld dat we ophalen geven we incidentele hulp aan cliënten om hen op weg te helpen naar een nieuw leven.
"Dat was mijn kans om terug te keren in de maatschappij!"
Michel vertelt hoe belangrijk het opdoen van werkervaring voor hem was: "Als kind werd ik misbruikt, door een vader van een goede vriend. Thuis voelde ik me niet veilig. Ik was op zoek naar bevestiging. Ik werkte veel, sportte veel, blowde veel. Dat ging maar door en mondde uit in een verslaving. Ik kickte af bij De Hoop en ben ontzettend dankbaar dat ik werkervaring op kon doen. Dat was mijn kans om terug te keren in de maatschappij!" Nu werkt Michel bij Vrienden van De Hoop en is projectleider van Run for Hope.
Vanuit hun nare verleden geven we mannen en vrouwen zoals Michel nu hoop voor de toekomst. En jij deelt mee, met elke euro die je ophaalt met jouw run. Samen komen we verder!
Kies jouw maatje,
bepaal jouw afstand
en schrijf je in!
Benieuwd naar meer verhalen van Hoop? Lees de verhalen van Nel, Sergej en Henriëtte:
Nel belde in 2022 enthousiast naar De Hoop om te vertellen dat ze al tien jaar geen druppel meer had gedronken. Ze groeide op in een tijd waarin het normaal om te drinken. Bij kiespijn nam ze op advies van haar moeder een slok jenever. "Uiteindelijk vond ik het zo lekker, dat ik de hele fles leegdronk. Ik denk dat ik toen dertien was." Door alle problemen in haar jeugd en later in haar eigen gezin, raakte Nel zwaar verslaafd.
De ommekeer
"Mijn dochter ging trouwen en zei: 'Ma, als er ooit kinderen komen, mag jij niet op je kleinkinderen passen.' Toen dacht ik: nu moet ik waarmaken dat ik stop. En dat deed ik. Toen ik na drie weken uit de afkickkliniek van De Hoop kwam, ging ik gelijk naar een lotgenotengroep. Blijkbaar kwam ik binnen met een big smile. Iedereen stond gelijk op. Ze zagen aan mijn gezicht meteen dat ik het gered had om af te kicken. Ze vonden het geweldig.”
Een maatje voor het leven
Hoe hield Nel die tien jaar vol? “Je achterban moet sterk zijn. Zoals ik dat heb met Arja, die ik via de zelfhulpgroep ken. We bellen elkaar vaak, ook om een kleinigheidje. Dat maakt het makkelijker om te bellen als het niet goed gaat.” Nel ziet een maatje als dé manier om droog te blijven. “Ik had nooit meer behoefte aan drank, op één keer na. Toen ging het niet goed met een van mijn familieleden. Toen belde ik Arja en zei: ‘Ar, ik ga een fles halen’. Ze zei: ‘je mag een fles halen, als je mij eerst belt, voordat je naar de winkel gaat. Beloof je dat?’ Dat deed ik. Ik stond in een ander dorp bij de supermarkt en belde Arja op. Maar het hoefde al niet meer! De zucht was weg. Ik had gedeeld hoe het met me ging en het ging meteen over. Ik raad iedereen aan om een maatje te zoeken. Je moet iemand hebben die weet wat je meemaakt en weet wat je voelt.”
'Hoe slecht het ook met je gaat, er is altijd hoop!' Dat is het motto van Henriëtte. Henriëtte is één van de mensen voor wie we in beweging komen. Zelf kwam ze binnen bij De Hoop met een cocaïneverslaving, alcoholverslaving en trauma’s. Haar traject bij De Hoop heeft haar leven compleet veranderd. “Dankjulliewel dat ik tot groei en bloei mag komen.”
In de video vertelt Henriëtte wat De Hoop voor haar heeft betekend en heeft ze een boodschap voor iedereen die steunt.
Sergej was nog maar twee toen hij vanwege oorlog uit Armenië vluchtte en zijn thuis vond in Nederland. Zijn leven leek succesvol toen hij vanaf zijn zestiende fulltime vechtsporter werd. Maar door omgang met verkeerde vrienden belandde hij in een duistere wereld. De spanningen die dit met zich meebracht, verdoofde hij met drugs en medicijnen.
Nadat Sergej vijf jaar verslaafd was, kwam hij bij De Hoop terecht. “Toen ik hier net kwam kon ik tien slechte eigenschappen van mezelf opnoemen, maar niet drie goede. Nu heb ik mijn eigenwaarde teruggekregen en weet ik waar ik goed in ben. Tijdens mijn behandeling sportte ik veel; het was een uitlaatklep waardoor ik mijn emoties kon ontvluchten. Wanneer ik me lichamelijk goed voelde, ging het geestelijk ook beter. Hierdoor lukte het me om af te kicken.”
Sportopleiding
Vanwege zijn passie voor sport kreeg Sergej de mogelijkheid om een sportopleiding boksen te volgen. Ook startte hij bij de Interne Opleidingsschool van De Hoop. Beide opleidingen vormen de basis voor zijn sportlessen op Dorp De Hoop. Hierbij gebruikt hij boksen als middel om mensen te helpen die vastlopen op verschillende levensgebieden.
Gedragsverandering
“Tijdens, voor en na de bokslessen probeer ik met deelnemers in gesprek te gaan. Na enkele lessen merk ik gedragsverandering en meer doorzettingsvermogen. Ze mogen niet opgeven als het moeilijk wordt. Als dat wel voorkomt, ga ik met ze in gesprek: gebeurt dit vaker in jouw leven? Overigens train ik geen boksers als ik merk dat ze hierdoor agressief gedrag vertonen.”
Rood lampje
Of sporten geen nieuwe verslaving is? “Voor mij is sporten een lifestyle, ik kan zonder. Bij alles wat mij geestelijk te veel in bezit neemt, gaat er een rood lampje branden en denk ik: nu moet ik oppassen dat ik er niet in meega. Het signaleren hiervan leerde ik bij De Hoop en staat beschreven in mijn terugvalpreventieplan.”
Dankbaar
Hoe ziet Sergej de toekomst voor zich? “Ik wil verder studeren, want ik heb ontdekt dat ik hersenen heb. Ik zie mezelf therapie geven waarbij sport helpt bij herstel. Dit alles kan ik doen door Jezus die ik leerde kennen tijdens mijn periode bij De Hoop. Door Hem is mijn praten, denken en zicht veranderd. Hij heeft mij kennis en dankbaarheid gegeven.”